1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti



15.12.2022.
Podjela paketa povodom božićnih blagdana

Podjela paketa povodom božićnih blagdana

Uoči nadolazećih božićno - novogodišnjih blagdana, Gradsko društvo Crvenog križa Pazin je i ove godine za svoje najranjivije sugrađane pripremilo 100 prigodnih poklon paketa.  Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Pazin, od 14. do 16. prosinca 2022.g. dijele pakete za potrebite u svojim prostorima na adresi Prolaz Ernesta Jelušića 2, od 9 do 15 sati

Paketi se mogu preuzeti uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a korisnika. Korisnicima koji nisu u mogućnosti doći preuzeti poklon paket, djelatnici Crvenog križa Pazin i Grada Pazina uručiti će pakete do Božića, osobno na njihovu adresu.

Zahvaljujemo se građanima i pravnim osobama na doniranim sredstvima u akciji Solidarnost na djelu 2022. godine. Zahvaljujemo se djelatnicima i učenicima OŠ Vladimira Nazora Pazin (matične i područnih škola) i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin na sudjelovanju i pomoći u akciji.

Više..

8.12.2022.
Zaštita zdravlja od hladnoće

Zaštita zdravlja od hladnoće

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko doba može uzrokovati štetne posljedice po

zdravlje i dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, smrzotina) te opće pothlađenosti tijela

(hipotermija), a što može dovesti i do smrtnog ishoda. Za zaštitu zdravlja od hladnoće, pridržavajte

se sljedećih preporuka:

 Pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim

vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

 Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna).

Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja

prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja

udisanja hladnog zraka (posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih putova). Izuzetno je

važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

 Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a posebno zbog bolesti srčanog ili dišnog sustava,

preporuča se izbjegavanje izlaganja hladnoći i niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim

večernjim satima.

 U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i

kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kostiju.

 Kod niskih temperatura izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve

aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

 Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima ako većinu vremena provode sami.

 Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i

prekid boravka na hladnoći.

 U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici,

volonteri koji pomažu) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje, gubitak osjeta

prstiju, blijeda koža, bol), odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu

osobu postepeno utopliti zamatanjem u deke. Pothlađenu osobu ne smije se izlagati direktnom

izvoru topline. Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) i potražiti stručnu

medicinsku pomoć ili nazvati na broj telefona:


194 - Hitna medicinska služba

112- Jedinstveni europski broj za hitne službe


Napomena: Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće mogu se naći na:

https://stampar.hr/sites/default/files/preporucene_mjere_zastite_zdravlja_za_starije_osobe_kod_izl

aganja_niskim_temperaturama_zraka.pdf

Više..


26.10.2022.
Podijeljena priznanja darivateljima krvi jubilarcima

Podijeljena priznanja darivateljima krvi jubilarcima

Danas su Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, Grad Pazin i Općine Karojba i Pićan zajednički organizirali i održali prijem za darivatelje krvi jubilarce. Prijem je održan u Velikoj vijećnici Grada Pazina.

Darivateljima krvi obratili su se gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Marijana Krbavac Žulić. Čestitale su darivateljima  krvi jubilarcima Dan darivatelja krvi i zahvalile im se na njihovoj plemenitosti, humanosti i solidarnosti. Zahvalile su im se u svoje ime i u ime onih kojima je njihova krv pomogla u ozdravljenju ili im spasila život.  Naglašena je važnost obilježavanja Dana darivatelja krvi s ciljem da se i druge potakne na darivanje krvi. Darivatelji krvi su govorili kad su počeli darovati krv, što ih je potaklo na darivanje i kako se osjećaju kad daruju krv. Razgovaralo se o tome što bi bio poticaj ljudima da daruju krv i postanu aktivni darivatelji krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin ove godine ima 49 darivatelja krvi jubilaraca, a danas ih je pozvano 10 i to za 50, 75 i 100 puta darovanu krv.

Darivateljima krvi su dodijeljena priznanja i pokloni.

Darivatelji krvi s višestrukim brojem davanja krvi:  

Red.

 br.

Prezime

Ime

Broj

davanja

1.

MALIĆ

ŽELJKO

100

2.

BERTOŠA

DUŠAN

75

3.

HRVATIN

BORIS

75

4.

CVITKO

VALTER

75

5.

BRENKO

KRISTIJAN

50

6.

MATIKA

KRISTIJAN

50

7.

OPAŠIĆ

VALTER

50

8.

ŠIŠOVIĆ

MARIN

50

9.

VLAHOVIĆ

VEDRAN

50

10.

MARINČIĆ

DEJVIS

50

 

Više..

25.10.2022.
Predjednik Republike Hrvatske uručio Odlikovanja darivateljima jubilarcima

Predjednik Republike Hrvatske uručio Odlikovanja darivateljima jubilarcima

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je 21. listopada 2022.g. odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene dobrovoljnim darivateljima krvi u 2020. godini.

U 2020.g. stoti put su krv dali i naši darivatelji krvi Dinko Mališa i Tulio Valenta.



Više..

25.10.2022.
Dan darivatelja krvi

Dan darivatelja krvi

Najveći broj potrebnih doza krvi u Republici Hrvatskoj i dalje osiguravaju darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu – oni osiguravaju čak 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi! Samo protekle godine prikupljeno je ukupno  152 302 doze u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te  33 403 doze u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.
 
Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ). Zabilježeno su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv.
 
Bez darivatelja krvi nema zdrave i dostupne krvi stoga Hrvatski Crveni križ ulaže velike napore da ti ljudi budu prepoznati i cijenjeni kako bi i dalje darivali ono najvrjednije što imaju – krv.
 
„Naš je cilj, a to treba biti i cilj cijeloga društva, da darivatelje krvi zadržimo, ali i potaknemo druge ljude da postanu darivatelji, osobito mlade ljude. Zahvaljujući tim plemenitim ljudima mi ne znamo kako je to kad nema krvi, a hitno je treba da bi se spasio nečiji život. Stoga Hrvatski Crveni križ provodi čitav niz aktivnosti kako bi se darivateljima omogućile određene povlastice u društvu jer ako itko to zaslužuje, onda su to oni“, navodi dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. 
 
Baš kao i na mnoge druge društvene sfere, pandemija u kojoj još uvijek djelujemo, ostavila je traga i na darivanje krvi. Broj prikupljenih doza krvi smanjen je za oko deset posto jer su brojni davatelji bili spriječeni odazvati se akcijama davanja krvi, posebno mladi.
 
„Nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima pa smo zbog toga ostali bez dvije generacije maturanata kojima je to često prvi doticaj s darivanjem krvi.  Ove godine su se ponovo počele organizirati akcije u školama i na fakultetima i to nas jako veseli jer nema ljepšeg nego punoljetnost obilježiti darivanjem krvi. Poticanje mladih na dobrovoljno davanje krvi iznimno je važno jer je populacija darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj sve starija“, ističe dr. Jelić.

Duboko svijesni važnosti i uloge darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ svim plemenitim ljudima koji stoje iza bezbroj spašenih života, od srca čestita Dan dobrovoljnih davatelja krvi! Hvala vam!


Svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitamo njihov dan! Hvala vam!


Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

12.10.2022.
Solidarnost na djelu 2022.

Solidarnost na djelu 2022.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin provesti će 50. sabirnu akciju "Solidarnost na djelu 2022" kao zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Akcija se provodi  pod motom «Ne dvoji! Za drugog izdvoji!“.
U četvrtak, 13.10.2022.g. će djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Pazin u suradnji s patronažnom službom IDZ – Ispostava Pazin organizirati mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi na Trgu slobode u Pazinu od 9.30 do 10.30 sati, dok će volonteri prikupljati novčane priloge do 16.00 sati.
Novčani prilozi prikupljati će se i u suradnji sa školama na području grada Pazina i općina: Cerovlje, Gračišće, Karojba,  Lupoglav, Motovun, Sv. Petar u Šumi i Tinjan.
Građanima će za donirani novac biti uručen novčani bon. Bon će imati oznaku vrijednosti od jedne ili pet kuna, pripadajući broj, te pečat Gradskog društva Crvenog križa Pazin.
Darovani novac namijeniti će se za nabavu artikala za pripremu paketa povodom novogodišnjih blagdana koji će se podijeliti osobama u potrebi.
Osim dobrovoljnih novčanih priloga, u akciji će se prikupljati hrana i  higijenske potrepštine.
Hranu i higijenske potrepštine može se donijeti u četvrtak, 13.10.2022.g. u prostorije Gradskog društva Crvenog križa Pazin od 8.00 do 16.00 sati i to: brašno, ulje, čaj, riža, šećer,  kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva, marmelada, suhi keksi, higijenske potrepštine. Prikupljeni artikli biti će donirani osobama u potrebi.

 

Više..

3.10.2022.
Održan Susret darivatelja krvi

Održan Susret darivatelja krvi

Darivatelji krvi iz Gradskog društva Crvenog križa Pazin sudjelovali su 01.10.2022.g. na Susretu darivatelja krvi Istarske županije u Labinu u organizaciji Društva Crvenog križa Istarske županije. Darivatelji su se družili i natjecali u nekoliko disciplina.

Nagrađeni:
PIKADO MUŠKARCI:
1. IZABEL VLAHOVIĆ (GDCK PAZIN)
2. NIKOLA VESELI (GDCK BUJE)
3. DANE ŽGELA (GDCK LABIN)
PIKADO ŽENE:
1. MORIN KUDIĆ (GDCK LABIN)
2. ANNA KUZMA (GDCK PAZIN)
3. LJILJANA ŠTEPIĆ (GDCK LABIN)
CORNHOLE:
1. JOSIP MOGOROVIĆ (GDCK LABIN)
MILAN ZAHTILA
2. NARDI DAUS (GDCK PAZIN)
DAMIR DRNDIĆ
3. FRANKO LUKEŽ GDCK PAZIN)
VALENTA VILIM
BRIŠKULA-TREŠETE:
1. DAVOR DUŠIĆ (GDCK PAZIN)
RINO PERNIĆ
2. SILVANO LUKETO (GDCK PULA)
DAMIR GREGURIĆ
3. MLADEN ROVIS (GDCK PAZIN)
DAMIR DRNDIĆ
POTEZANJE KONOPA MUŠKARCI:
1. GDCK PAZIN
2. GDCK PULA I LABIN (MIJEŠANA EKIPA)
POTEZANJE KONOPA ŽENE
EKIPE SU ZA 1. I 2. MJESTO ODIGRALE ZAJEDNO(GDCK LABIN, PULA, BUJE, PAZIN, POREČ)

Više..

Kalendar događanja

Travanj
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 24 25 26 27 28
29 30


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<