1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

17.6.2021.
Zaštita zdravlja od vrućine

Zaštita zdravlja od vrućine

Učestali porast temperature zraka, a posebno u ljetnim mjesecima utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi u svijetu. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u radnoj skupini Ministarstva zdravstva za izradu Akcijskog plana za zaštitu zdravlja od vrućine.


ZAŠTITA ZDRAVLJA OD VRUĆINE - PREPORUKE ZA JAVNOST, 2021. godina

 

 

Rashladite svoj dom

·         Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka između 8 i 10 sati, zatim u 13 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, odrasle osobe u dobi iznad 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene tegobe.

·         Koristite hladniji noćni zrak za rashlađivanje svog doma. Otvorite sve prozore ili dignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura zraka niža.

·         Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete (ako ih imate), a posebno one koje su okrenute prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i druge električne uređaje koji mogu dodatno zagrijavati prostor.

·         Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

·         Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti kako se na taj način povećava vlažnost zraka.

·         Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioner), zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

·         Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti mogućnost pojave bolesti vezane uz velike vrućine.

 

Klonite se vrućine

·         Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/ kuće, posebno noću.

·         Ako stan/ kuću ne možete dovoljno rashladiti, provedite od 2 do 3 sata dnevno u hladnijem prostoru (primjerice javna zgrada koja je rashlađena).

·         Izbjegavajte izlazak iz kuće/ stana u najtoplijem dijelu dana.

·         Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate fizički raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.

·         Potražite sjenu u hladu.

·         Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu.

·         Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.

·         Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

 

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

·         Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno na  to upozorite djecu, trudnice, osobe starije dobi, srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.

·         Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u mokre ručnike, hlađenje mokrom spužvom, kupke za noge i sl.

·         Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i zaštitne naočale za sunce.

·         Koristite laganu posteljinu poput plahti, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

·         Važno je piti dovoljno tekućine. Redovite pijte vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

·         Jedite češće manje obroke.


Pomozite drugima

·         Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivije osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

·         Razgovarajte o toplinskom valu s vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti, svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

·         Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu savjetom i podrškom. Starije i oboljele osobe koje žive same treba redovito posjećivati (barem jednom dnevno).

·         Ako osobe starije dobi uzimaju lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

·         Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

 

Ako imate zdravstvene probleme

 

·         Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka.

·         Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

 

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

·         Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.

·         Popijte vodu, čaj ili prirodni voćni sok za nadoknadu tekućine.

·         Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju. Ako imate bolne grčeve (najčešće u nogama, rukama ili trbuhu) koji se mogu javiti nakon provedenog rada ili vježbe po vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij). U slučaju da grčevi traju duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć.

·         Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih zdravstvenih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.


Ako neki član vaše obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju, nemirni su), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć, polegnite osobu u hladnijem prostoru, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s hlađenjem (hladni oblozi na vrat, ispod pazuha i na prepone ili špricanje kože s vodom temperature 25-30˚C). Izmjerite osobi temperaturu tijela i hladite ju sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Ako je osoba bez svijesti postavite ju u ležeći bočni položaj.

Cijelo vrijeme trajanja vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova!

Važni telefonski brojevi:

·         Hitna medicinska služba - 194

·         Europski broj za hitne službe - 112


Preporučene mjere zaštite zdravlja od vrućine za osobe starije dobi

Preporučene mjere zaštite zdravlja za osobe starije dobi pri izlaganju visokim temperaturama zraka iznad 30°C, a osobito za osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti su:

1. Osobe starije dobi se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti;

2. Prigodom izlaska iz svog prebivališta, osoba starije dobi mora zaštiti glavu šeširom, kapom ili maramom;

3. Nužno je redovito dnevno uzimanje dovoljno tekućine (8 čaša negazirane vode, čaj, juha, varivo). Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Preporučeno je uzimanje puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se smjernica pravilne prehrane za osobe starije dobi;

4. Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestala kontrola krvnog tlaka;

5. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice, suhoće usta i kože (dehidracije) znak je za uzbunu, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene. Takva se osoba mora žurno javiti svom izabranom doktoru opće prakse/ obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj medicinskoj službi;

6. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za osobe starije dobi trebaju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalo kontaktirati stariju osobu, a u slučaju njezine slabije funkcionalne sposobnosti, čak i svakodnevno po nekoliko puta;

7. Osoba starije dobi mora uvijek uz sebe imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona te kontakt osobe kojoj se može obratiti u slučaju potrebe;

8. Neophodno je održavati redovitu higijenu tijela starije osobe i čistoću njezine okoline te se strogo pridržavati uputa liječenja i uzimanja lijekova;

9. Za osobe starije dobi važna je stalna tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretanje u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (park, šetnica uz more, jezero ili rijeku, boravak u vrtu, voćnjaku i slično). Ukoliko je kretanje otežano, tada je nužno redovito provjetravati prostorije u kojima starija osoba prebiva.



Više..

14.6.2021.
Svjetski dan darivatelja krvi: Darujte krv, očuvajte život!

Svjetski dan darivatelja krvi: Darujte krv, očuvajte život!

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.
 
Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju. Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv.

Važnost darivatelja u očuvanju zdravlja i života

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.
 
Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.
 
U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa organizira akciju darivanja krvi koja će biti održana u ponedjeljak, 14. lipnja, u vremenu od 12 do 14 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa. 

Darivanje krvi u pandemiji

Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.
 

preuzeto sa ww.hck.hr

Više..

7.5.2021.
U Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa

U Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Ove godine Tjedan Crvenoga križa posvećen je psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju i sve aktivnosti imaju za cilj osvješćivanja građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe.

Protekla godina koju je obilježila pandemija, ali i potresi u pojedinim dijelovima Hrvatske, bila je iznimno teška i stresna za sve nas. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima. S naglaskom na dizanje svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje svih dobnih skupina građana, Hrvatski Crveni križ tijekom Tjedna Crvenoga križa provodi kampanju „Mojih 5 minuta mira“.

Budući da je i ova godina još uvijek u znaku pandemije koronavirusa, aktivnosti će se odvijati u manjem opsegu te sukladno epidemiološkim mjerama.

8. svibnja (subota) - Svjetski dan Crvenog križa, Osijek, Trg Slobode
Od 10 do 14 sati na osječkom Trgu Slobode građani će moći sjesti na kavu ili čaj (uz poštivanje svih epidemioloških mjera), u simuliranim dnevnim boravcima s osobama iz javnog života i stručnjacima Hrvatskog Crvenog križa za psihosocijalnu podršku.  Glavna poruka jest da potreba za podrškom i razgovorom postoji među svima nama, a to uključuje i osobe iz javnog života poput glumice Arete Ćurković, glumca Gordana Marijanovića te novinara i voditelja Saše Drinića i Tatjane Grganović.

14. svibnja (petak) – Glina, kontejnersko naselje „Mali dom“, Ulica Nikole Tesle b.b.
Starije osobe suočavaju se s iznimno ozbiljnim posljedicama potresa, a oni koji su morali odseliti u kontejnerska naselja suočavaju se s dodatnim stresom. Prilagodba na novi način života u kontejnerskim naseljeljima naglasila je koliko je važna međusobna podrška te koliko osnažuje razgovor i druženje s bližnjima. Crveni križ stoga organizira dijeljenje šalica s porukom „Mojih 5 minuta mira“ uz kavu, čaj i novine za psihosocijalnu podršku (tekstovi, mozgalice, bojanke za odrasle), te potiče osobe treće životne dobi da u duhu naše tradicije i kulture pozovu svog susjeda ili susjedu na razgovor uz toplu okrijepu, kako bi si međusobno olakšali i bili jedni drugima podrška.
 
Uz navedene aktivnosti, i društva Crvenoga križa diljem Hrvatske obilježit će Tjedan Crvenoga križa brojnim aktivnostima pa vas pozivamo da nam se pridružite te da zajedno pridonesemo osvješćivanju svih nas o važnosti mentalnoga zdravlja.


Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

5.5.2021.
Cijepljenje u Pazinu u petak, 07.05. i subotu, 08.05.2021.

Cijepljenje u Pazinu u petak, 07.05. i subotu, 08.05.2021.

Obzirom na sve veći broj dobivenih doza otvara se cjepni punkt u Spomen domu.

Građani će biti pozvani od obiteljskih liječnika.

Cijepljenje u ovom tjednu je petak 7. svibnja 2021. od 13 do 17 sati i subotu 8. svibnja 2021. od 8 do 14 sati.

Molimo naručene građane da na cijepljenje dođu 10 min. prije zakazanog termina, te da se pridržavaju uputa volontera i propisanih epidemioloških mjera.

Ulaz za naručene građane za cijepljenje organiziran je sa strane parkirališta, iza Spomen doma.

Osobama s invaliditetom kojima je potrebna pomoć pri kretanju pomoć će pružati volonteri , dok je za nepokretne osobe moguće i cijepljenje u automobilu.


Preuzeto sa https://www.pazin.hr/cijepljenje-u-pazinu-u-petak-07-05-i-subotu-08-05-2021/.

Više..

30.4.2021.
Kompleti prve pomoći za škole i vrtiće

Kompleti prve pomoći za škole i vrtiće

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin je tijekom travnja 2021.g. podijelilo komplete prve pomoći i informativni letak o projektu "Sigurnije škole i vrtići" koje je osigurao Hrvatski Crveni križ za sve matične i područne škole i vrtiće u Pazinu i općinama: Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

„Sigurnije škole i vrtići“ - program Hrvatskog Crvenog križa osmišljen s ciljem podizanja svijesti djece, mladih, njihovih roditelja/skrbnika i djelatnika predškolskih i školskih odgojno-obrazovnih ustanova o važnosti kontinuiranog stjecanja i usavršavanja znanja iz prve pomoći.

https://www.hck.hr/sto-radimo/eu-projekti/sigurnije-skole-i-vrtici/10836 

Više..

19.4.2021.
Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "SOS - skrb o starijima"

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "SOS - skrb o starijima"

Danas je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin potpisalo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „SOS - skrb o starijima“ u vrijednosti od 10.817.210,07 kuna sufinanciran sredstvima Europske unije iz fonda za regionalni razvoj.

Prijavitelj je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, a partneri na projektu su Grad Pazin i Centar za socijalnu skrb Pazin. Projekt se prijavio u sklopu izgradnje objekta dvojne namjene „Dom za starije osobe i centar za pružanje izvaninstitucijskih usluga Pazin“ kojeg će Grad Pazin izgraditi na području bivše vojarne “Veli Jože“. Svrha projekta je unaprijediti uvjete za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga starim i nemoćnim osobama. Projekt uključuje dio izgradnje i opremanja Doma za starije osobe koji se odnosi na pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga (poludnevnog boravka i pomoći u kući).

Izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih usluga Pazin uspostaviti će se kvalitetnija mreža socijalnih usluga i ojačati će se infrastrukturni kapaciteti. Podići će se kvaliteta izvaninstitucijskih usluga koje pruža Gradsko društvo Crvenog križa Pazin – to su usluge pomoć u kući i Dnevni boravak za starije osobe Pazin, te će biti osigurani bolji uvjeti za rad i boravak djelatnika i korisnika.

Proširiti će se mreža socijalnih usluga u zajednici, te će biti dostupne većem broju korisnika.

Organiziranje poludnevnog boravka za starije osobe i stvaranje uvjeta za kvalitetniju uslugu pomoći u kući temelj su za razvoj socijalnih usluga u zajednici i jačanje procesa deinstitucionalizacije.

Izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih usluga osigurati će se adekvatni uvjeti za kvalitetan i dostojanstven život osoba treće životne dobi.



Više..

9.4.2021.
Izabrano novo vodstvo Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa

Izabrano novo vodstvo Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa

Zajednička sjednica 2. i 3. saziva Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa održana je 27. ožujka 2021. godine. Na elektronskoj sjednici verificiran je mandat za 64 predstavnika u Skupštini mladih Hrvatskog Crvenog križa 3. saziva.

Za predsjednicu mladih Hrvatskog Crvenog križa izabrana je Iva Vrebac iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek, a za potpredsjednika mladih izabran je Filip Glavač iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Na sjednici su provedeni i izbori za nove članove Odbora mladih Hrvatskog Crvenog križa te su za nove članove izabrani:

Zvonimir Banoža - GDCK Karlovac
Deni Franulović - GDCK Korčula
Elizabet Horvat - GDCK Donja Stubica
Virna Kisiček - GDCK Buzet
Matej Lovrić - GDCK Vinkovci
Ivana Miljak - GDCK Split
Marija Mrkić - GDCK Zadar
Željka Nefat - GDCK Pazin
Josip Sklizović - ODCK Darda
Sara Vladić - GDCK Sisak
Sanela Zečević - GDCK Valpovo
 
Podršku mladima dao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa koji je na sjednici čestitao članovima 2. saziva Skupštine i Odbora mladih na ostvarenim postignućima u proteklom mandatu te je zahvalio svim mladima koji su tijekom 2020. godine sudjelovali u odgovoru na izvanredne situacije.


Preuzeto sa www.hck.hr

Više..


26.3.2021.
Podjela paketa povodom uskrsnih blagdana

Podjela paketa povodom uskrsnih blagdana

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin je povodom uskrsnih blagdana pripremilo 100 paketa za osobe u potrebi s područja Grada Pazina i Općina: Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

Više..


Kalendar događanja

Ožujak
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<