1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

25.10.2021.
Dan darivatelja krvi

Dan darivatelja krvi

U Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.


Svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitamo Dan darivatelja krvi!

Hvala vam na plemenitosti, solidarnosti, humanosti!

Hvala vam i u ime onih kojima ste pomogli u ozdravljenju ili im spasili život!






Više..

25.10.2021.
Podijeljena priznanja i pokloni darivateljima krvi jubilarcima

Podijeljena priznanja i pokloni darivateljima krvi jubilarcima

U povodu Dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, danas su Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, Grad Pazin i Općine Cerovlje, Karojba, Lupoglav  i Pićan zajednički organizirali i održali prijem za darivatelje krvi jubilarce. Prijem je održan u Velikoj vijećnici Grada Pazina.

Darivateljima krvi obratili su se gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, potpredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Irene Deltin, načelnik Općine Karojba, Marko Lakošeljac, načelnik Općine Pićan, Dean Močinić i načelnik Općine Lupoglav, Franko Baxa. Čestitali su im Dan darivatelja krvi i zahvalili im se na njihovoj plemenitosti, humanosti i solidarnosti. Zahvalili su im i u ime onih kojima je njihova krv pomogla u ozdravljenju ili im spasila život. Naglasili su važnost obilježavanja Dana darivatelja krvi kako bi se i druge potaklo na darivanje krvi.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin  potom je rekla nekoliko podataka o darivanju krvi u ovoj godini za razdoblje od 01. siječnja  do 11. listopada. U tom razdoblju je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka  organizirano 10 akcija dobrovoljnog davanja krvi, ukupno su se odazvala  687 darivatelja krvi; 41 je odbijen zbog zdravstvenih razloga; prikupljeno je 646 doza krvi; 37 osoba je prvi put darovalo krv.

Rekla je da Gradsko društvo Crvenog križa Pazin ove godine ima 65 darivatelja krvi jubilarca, a da ih je na prijem pozvano 11 i to za 35, 50, 75 i 100 puta darovanu krv. Šest darivatelja krvi jubilaraca je s područja Grada Pazina,  po jedan darivatelj krvi je iz Općina Cerovlje, Karojba, Lupoglav, te dvoje iz Općine Pićan. Troje darivatelja nije moglo sudjelovati.

Dodijeljena su im priznanja i pokloni.

Darivatelji krvi s višestrukim brojem davanja krvi:  


Red.

 br.

Prezime

Ime

Broj

davanja

1.

RADOLOVIĆ

ANTON

100

2.

BAŽON

BORIS

75

3.

CRLJENICA

BRANKO

75

4.

HORVAT

NEVEN

75

5.

LUKEŽ

FRANKO

75

6.

SINČIĆ

MILIVOJ

75

7.

DAGOSTIN

MARIO

50

8.

KUŽIĆ

DOMAGOJ

50

9.

PAŠKVALIĆ

MILAN

50

10.

ANZUR

DEJLI

35

11.

BRENKO

SANJA

35

 

Više..

20.10.2021.
Radionica "Trgovanje ljudima"

Radionica "Trgovanje ljudima"

Povodom obilježavanja "Europskog dana suzbijanja trgovanjem ljudima", koji se obilježava 18.listopada, odgajateljica Pazinskog kolegija i volonterka GDCK Pazin, Paula Jurman i djelatnica Policijske uprave Pazin, Valentina Bojić održale su pedagošku radionicu pod nazivom "Trgovanje ljudima" za učenice 1. i 4. razreda Pazinskog kolegija.


Više..

18.10.2021.
Obilježen Svjetski dan oživljavanja

Obilježen Svjetski dan oživljavanja

U subotu, 16. listopada 2021.g. volonteri Gradskog društva Crvenog križa Pazin su zajedno s djelatnicima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije - Ispostava Pazin obilježili Svjetski dan oživljavanja. Na Trgu slobode u Pazinu su građane poučavali kako spasiti život do dolaska Hitne medicinske službe.

Više..

16.10.2021.
Svjetski dan oživljavanja

Svjetski dan oživljavanja

Danas, od 10 do 12 sati na Trgu slobode u Pazinu će volonteri GDCK Pazin zajedno s Timom hitne pomoći pokazivati postupak oživljavanja!
Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan oživljavanja kako bi se podigla svijest o važnosti primjene oživljavanja.

https://www.hck.hr/novosti/svjetski-dan-ozivljavanja-svatko-moze-spasiti-zivot/10068

Više..

13.10.2021.
Seminar klubova mladih Crvenog križa Istarske županije

Seminar klubova mladih Crvenog križa Istarske županije

Proteklog vikenda u domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom održan je seminar klubova mladih Crvenog križa Istarske županije kojem je prisustvovalo dvadesetak članova, od kojih tri iz Pazina. Tijekom trodnevnog seminara održane su radionice i predavanja na temu klimatskih promjena i mentalnog zdravlja.
Više o održanom seminaru možete pročitati na: https://www.hck-istra.hr/

Više..

7.10.2021.
Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa

Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa

07.10.2021.

Potres koji je sinoć pogodio Split i okolicu, uznemirio je građane diljem Hrvatske. Srećom, šteta nije velika, ali strah i stres su ostali. Dobra informiranost i znanje u ovakvim situacijama mogu biti od velike pomoći stoga vas podsjećamo kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa.
 
PRIJE POTRESA
 
Pripremite dom
Vodite računa da je važno znati gdje se nalaze glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju. Iznimno je važno i da u svojemu domu sanirate neispravne cijevi i instalacije. Potrebno je fiksirati namještaj i sve ostalo u vašemu domu što se prilikom potresa može gibati i pasti na vas i vaše ukućane. Neka ormarići s posuđem, čašama i sličnim predmetima budu dobro zatvoreni.
 
Pronađite koliko toliko sigurna mjesta u svojemu domu
 Ako dođe do potresa, nemojte trčati van. Pronađite sigurno mjesto u svojemu domu na koje se možete sakriti za vrijeme samoga potresa. Već sada otkrijte gdje su nosivi zidovi koji mogu poslužiti kao zaklon. Dobro će doći i čvrsti stol ili klupa koji vas mogu zaštiti. Ako nemate ništa od toga ili ne znate da imate, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ispod okvira vrata sklonite se samo ako znate da je riječ o nosivom zidu. Izbjegavajte prozore i sve drugo od stakla, a maknite se i od namještaja koji nije dobro fiksiran. Sve što može pasti na vas, opasno je.
 
Evakuacijski pribor

Imajte uvijek spreman ruksak ili torbu s osnovnim predmetima koji će vam trebati u slučaju da morate napustiti dom. Na fotografiji možete vidjeti koji su to predmeti.


 
S članovima obitelji prije dogovorite dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Neka jedno mjesto bude blizu vašeg doma i to na otvorenom, a drugo treba biti dalje za slučaj da se ne možete naći u blizini.
 
ZA VRIJEME POTRESA

 
U ovim trenucima ključno je ostati miran. To je teško, ali podsjetite se da vam upravo sabranost može spasiti život. Sam potres ne ubija, ali život ugrožava panično ponašanje i trčanje van ili po domu na nesigurnim mjestima. Pronađite, dakle, koliko toliko sigurno mjesto i tamo se sklonite dok potres ne prođe. Kada prođe, izađite van i to dalje od zgrada, stupova i ostalih objekata koji bi vas mogli ugroziti. Ni u kojem slučaju ne koristite dizalo!

Ako vas potres zatekne u automobilu, nipošto nemojte stati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru i pazite da ne smetate žurnim službama.

NAKON POTRESA

Pripremite se za činjenicu da će tlo podrhtavati i nakon „glavnog“ potresa. Ostanite mirni. Ako je moguće, uzmite što vam je potrebno iz doma i neko vrijeme ostanite vani. Ako ima ozlijeđenih u vašoj blizini, pomozite im, ali samo ako znate prvu pomoć. Pozovite hitnu pomoć i ostale žurne službe koje mogu pomoći. Svakako pratite vijesti i upute nadležnih tijela i klonite se glasina kojima je isključivi cilj širiti paniku.

KAKO SE NOSITI SA STRESOM NAKON POTRESA

razgovarajte s vašim bližnjima o tome kako ste
- ako se teško koncentrirate, radite jednostavnije zadatke
- dajte si vremena, moguće je da ćete imati neočekivane stresne reakcije tijekom sljedećih nekoliko dana
- sve reakcije su normalne nakon ovakvih kriznih događaja
- moguće je da će osobe koje otprije imaju teškoće mentalnog zdravlja ili su proživjele neko traumatsko iskustvo trebati stručnu podršku u nošenju sa situacijom
- ako stresne reakcije potraju više od mjesec dana nakon potresa i ometaju vas u svakodnevnom funkcioniranju, potražite pomoć
 

Tekst i slike preuzeti sa https://www.hck.hr/novosti/upute-kako-se-ponasati-prije-za-vrijeme-i-nakon-potresa/11038.

Više..

1.10.2021.
Međunarodni dan starijih osoba u Pazinu obilježen i početnom konferencijom projekta "SOS – skrb o starijima"

Međunarodni dan starijih osoba u Pazinu obilježen i početnom konferencijom projekta "SOS – skrb o starijima"

    Danas, 1. listopada 2021. godine, u Spomen domu Pazin je održana početna konferencija projekta „SOS – skrb o starijima“ financiranog sredstvima Europske unije, a provodi se u sklopu izgradnje Doma za starije i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Prisutnim sudionicima obratila se gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić koja je svima prisutnima čestitala Međunarodni dan starijih osoba te naglasila važnost razvoja zajednice prilagođene svim generacijama. Pazin je odabrao nastaviti raditi na cjelovitoj skrbi za starije ljude, a koja uključuje preventivno djelovanje u lokalnoj zajednici radi poticanja aktivnosti i povoljnog zdravstvenog i socijalnog ponašanja starijih osoba, pružanje potrebne usluge skrbi osobama narušenog zdravlja u njihovu domu kako bi što duže ostali kod kuće. Dugogodišnja suradnja s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin upravo na programima koji pružaju podršku osobama starije dobi ogleda se u zajedničkim projektima poput Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, pružanja socijalne usluge pomoć u kući koji na području Grada Pazina i Općina Pazinštine djeluju od 2008. godine te projekta "SOS - skrb o starijima". Grad Pazin nastoji podržati sve aktivnosti koje građanima starije životne dobi omogućuju što je moguće zdraviji, neovisniji, aktivniji život i potpunu integraciju u društvo. Prije svega kroz suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin, Centrom za socijalnu skrb Pazin, ali i Udrugom umirovljenika Pazinštine i Sindikatom umirovljenika – Podružnicom Pazin. Gradonačelnica je istaknula i važnost digitalizacije kojom se promiču načela održivog razvoja i osigurava pristupačnost i jednake mogućnosti kako bi se dostupne usluge približile starijim osobama.
    Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin i koordinatorica projekta Marijana Krbavac Žulić predstavila je projekt koji je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin u suradnji s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin čija je ukupna vrijednost 54.720.608,72 HRK, a EU sufinanciranje projekta iznosi 10.817.210,07 HRK. Krbavac Žulić spomenula je da se projekt provodi u sklopu izgradnje objekta dvojne namjene, Dom za starije osobe i centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, a glavne aktivnosti projekta su: izgradnja i opremanje dijela građevine za potrebe Centra, nabava vozila za pružanje usluga korisnicima, promicanje horizontalnih tema, promidžba i vidljivost projekta, te upravljanje projektom i administracija. Naglasila je da će u prostoru Centra, na etaži prizemlja, djelovati Gradsko društvo Crvenog križa Pazin koji će isti koristiti za potrebe pružanja usluga za potrebite osobe u Pazinu i na području Pazinštine: poludnevnog boravka za 30 osoba i pomoći u kući za 90 osoba. Spomenula je da će Centru biti na raspolaganju i zajedničke prostorije koje će dijeliti s Domom, a osim novih prostora, nabavit će se automobili za gerontodomaćice i pomoćnog radnika, kombi za prijevoz korisnika za potrebe Centra i automobil za obilazak korisnika za potrebe Centra za socijalnu skrb Pazin. Krbavac Žulić zaključila je kako će se izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga omogućiti bolji uvjeti za rad djelatnika te osigurati adekvatni uvjeti za kvalitetan i dostojanstven život osoba treće životne dobi.
    Pavita Jelinčić, ravnateljica i predstavnica partnera Centra za socijalnu skrb Pazin svojim obraćanjem ukazala je na potrebu i važnost provedbe i daljnjeg razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici.
    Nakon uvodnih govora uslijedila je radionica koju je vodila Nevija Srdoč, koordinatorica projekta i predstavnica partnera Grada Pazina u sklopu koje je predstavljen koncept „Pazin prilagođen godinama“, a u koju su se uključili svi sudionici konferencije, čime je ostvaren doprinos analizi početnog stanja u Gradu Pazinu s ciljem dobivanja odgovora u kojoj mjeri je grad prilagođen osobama starije životne dobi. Kako je pojasnila, to je koncept Europske unije kojim se nastoji stvoriti okruženja koja potiču ljude da kroz starenje ostanu dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, promiču njihovu socijalnu inkluziju i aktivno sudjelovanje, pomažu im održati autonomiju i dobru kvalitetu života u starosti.
    Događaj je okrunjen izložbom fotografija „Zlatne godine“, a koju su otvorili Dario Brajković, voditelj projekta te zamjenica predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske - Podružnice Pazin, Gracijela Zović, a koja je nastala u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Pazinštine i Društvom likovnih stvaratelja Pazin. Konferencija je simbolički održana na Međunarodni dan starijih osoba kako bi se naglasilo značenje osiguravanja kvalitetne životne sredine za sve starije osobe. Ujedno svim starijim osobama čestitamo njihov dan, Međunarodni dan starijih osoba.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Pazin.  

Više..

8.7.2021.
Aktivnosti u sklopu projekta "Sigurnost na vodi"

Aktivnosti u sklopu projekta "Sigurnost na vodi"

GDCK Pazin je organiziralo i provelo sljedeće aktivnosti u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“ s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja, te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, usvoje i poboljšaju plivačke vještine korisnika, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom  i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi:

 

- Dva seminara „Slučajni spasilac“ s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja, te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom  i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi.

Seminari su se organizirali za:

a)      Voditelje Škole plivanja koju organizira Općina Tinjan,

b)      Odgajatelje, profesore i stručne suradnike u dogovoru s DV „Olga Ban“ Pazin i OŠ V. Nazora Pazin.

Sudjelovalo je 11 osoba. Na seminarima su realistično prikazane ozljede. Polaznicima je podijeljen edukativni materijal.

 

- Dvije  radionice „Kodovi sigurnosti na vodi“ i dvije radionice „Prva pomoć“ za polaznike Škole plivanja koju organizira Općina Tinjan. Sudjelovalo je 59 djece koji su bili podijeljeni u više grupa. Polaznicima je podijeljen edukativni materijal.

GDCK Pazin je nabavilo opremu za plivanje i igre u vodi i izvan vode i opremljeni ruksak prve pomoći, te će pomoći u sufinanciranju prijevoza od Tinjana do Poreča i natrag.

 

Organizaciju i provedbu navedenih aktivnosti je u iznosu od 10.000,00 kn financirala Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja  Hrvatskog Crvenog križa.

 

Više..

25.6.2021.
Kodeks sigurnosti na vodi

Kodeks sigurnosti na vodi

Kako bismo izbjegli nesreće i zaista uživali u vodenim radostima, podsjećamo vas na važna pravila ponašanja na kupalištima.

Više..

Kalendar događanja

Travanj
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 24 25 26 27 28
29 30


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<